Talitha Kum, împreună pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili
Abby Avelino*
Vatican News – 31 iulie 2024. În fiecare an, pe 30 iulie, Talitha Kum se alătură campaniei anuale a Organizației Națiunilor Unite în vederea Zilei internaționale împotriva traficului de persoane. Tema din acest an îndeamnă pe fiecare dintre noi să îi protejăm pe copii și să împiedicăm ca ei să devină victime ale traficului. Pentru că, din cauza inegalităților culturale, sociale și economice, copiii sunt deosebit de expuși la acest fenomen, și la exploatare, femeile fiind de asemenea foarte vulnerabile.
Scrie călugărița Abby Avelino: Vreau să vă povestesc despre Karim, care are 11 ani, locuiește în Liban și lucrează cu un tâmplar, în condiții foarte dificile, folosind unelte grele și periculoase. Muncește din greu pentru a câștiga echivalentul a 0,55 de dolari pe săptămână. Este adesea bătut și închis în baie ore întregi. Este abuzat mental și fizic de angajatorul său, practic, în fiecare zi. Dar povestea lui Karim nu este unică. Auzim adesea despre aceste realități triste în multe părți ale lumii, în special în rândul celor care trăiesc în situații de sărăcie extremă. Astfel, suferința lui Karim o reflectă pe cea a milioane de copii. Conform celui mai recent raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), 152 de milioane de copii cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani sunt victime ale muncii copiilor. În plus, aproximativ una din trei victime ale traficului de persoane la nivel mondial este un copil, conform Raportului privind traficul de persoane al Biroului ONU pentru droguri și criminalitate (UNODC). Diferitele expresii ale acestei forme specifice de violență includ exploatarea prin muncă forțată, căsătoria timpurie și forțată, criminalitatea, cerșetoria, traficul pentru adopții ilegale, abuzurile și exploatarea sexuală, inclusiv on-line.
Războaiele din Ucraina și din Orientul Mijlociu, precum și alte conflicte în curs, conduc la un risc crescut de abuz la diferite niveluri. Copiii care sunt neînsoțiți sau separați de familiile lor, inclusiv cei evacuați din centrele de îngrijire pentru copii, sunt deosebit de expuși pericolului exploatării de diferite feluri.
Conform raportului redactat de Global Slavery Index 2023, se conturează tot mai mult tendința "traficului în orfelinate", descris ca fiind recrutarea copiilor în instituții de îngrijire rezidențiale, în scopul profitului și exploatării.
Traficanții folosesc, de asemenea, tehnologia și internetul pentru a face publicitate și a vinde copii în vederea exploatării sexuale online și pentru distribuirea de materiale privind abuzurile sexuale asupra copiilor.
În acest context, apar noi provocări în prevenirea și combaterea traficului de persoane și este nevoie de cooperare strategică, în special cu instituțiile destinate aplicării legii, care au experiență în combaterea traficului de persoane prin intermediul tehnologiei și al monitorizării platformelor online. Sunt necesare acțiuni urgente pentru a proteja grupurile cele mai vulnerabile, în special copiii, împotriva exploatării și pentru a sprijini copiii victime ale traficului.
Papa Francisc ne încurajează să ne deschidem ochii și urechile: "Este fundamental să avem capacitatea de a-i asculta pe cei care suferă. Mă gândesc la victimele conflictelor, ale războaielor, la cei afectați de efectele schimbărilor climatice, la mulțimea de migranți forțați, la cei care sunt supuși exploatării sexuale sau prin muncă, în special femeile și fetele. Să le ascultăm strigătele de ajutor, să ne lăsăm provocați de poveștile lor", a spus pontiful în luna februarie 2024, în contextul Zile mondiale de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane.
Noi, cei care activăm în rețelele Talitha Kum, călugărițe și tineri "ambasadori" din întreaga lume, organizăm evenimente și campanii de sensibilizare și prevenire a traficului de persoane folosind diferite modalități: în prezența, online (acum câteva luni am lansat și aplicația "Walking in Dignity"), la TV și radio, cu campanii stradale, înrețelele de socializare, invitând pe toată lumea să se alăture mobilizărilor #EndingHumanTrafficking și #LeaveNoChildBehind.
Talitha Kum este o rețea internațională de persoane consacrate și laice, angajate în lupta împotriva traficului de persoane. Lucrăm în multe locuri diferite din întreaga lume pentru a preveni acest fenomen. Abordarea noastră vizează educarea tinerilor vulnerabili și sensibilizarea cu privire la traficul de persoane care vizează în special femeile și fetele, migranții și refugiații, precum și persoanele expuse riscului de trafic și exploatare. În 2023, cca 623 700 de persoane au fost implicate în acțiuni de prevenire (...).
*Călugăriță dominicană din Maryknoll, coordonator internațional al rețelei Talitha Kum, de luptă împotriva traficului de persoane