Căutare

Cardinalul Pierbattista Pizzaballa (fotografie din arhivă) Cardinalul Pierbattista Pizzaballa (fotografie din arhivă)  (ANSA)

Gratitudinea cardinalului Pizzaballa față de fundația Ajutor Bisericii care Suferă

"Când rănile încă sângerează, nu este momentul să vorbim despre politică" – a spus cardinalul Pierbattista Pizzaballa, patriarh latin de Ierusalim, în cadrul întâlnirii, din data de 17 iulie, cu o delegație a fundației de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă, Totodată, cardinalul și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul primit – se citește într-un comunicat al fundației, în urma vizitei în Țara Sfântă a unei delegații, între 15 și 19 iulie.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș
Vatican News – 29 iulie 2024. Situația din Țara Sfântă rămâne dramatică, fără perspective de îmbunătățire pe termen scurt. În acest context, patriarhul latin de Ierusalim a făcut apel la creștini, cerându-le să ia o pauză de la dezbaterile politice pentru a dedica timp  rugăciunii împreună.

Vorbind cu o delegație a organizației Ajutor Bisericii care Suferă, care a vizitat Țara Sfântă între 15 și 19 iulie, cu scopul de a-și manifesta solidaritatea cu creștinii locali și pentru a evalua proiectele de sprijinire a Bisericii din regiune, patriarhul Pizzaballa a explicat că "situația este atât de polarizată încât, dacă ești aproape de palestinieni, israelienii se simt trădați și invers".  "Când vorbesc despre suferința din Gaza " – a spus prelatul – "catolicii evrei îmi vorbesc despre zonele care au avut de suferit în urma atacurilor din 7 octombrie, iar pe de altă parte, palestinienii se gândesc doar la Gaza. Toată lumea vrea să aibă monopolul asupra suferinței".

Patriarhia Latină de Ierusalim este împărțită în șase vicariate. Iordania, Israel, Cipru, Palestina (fiind incluși și credincioșii din Cisiordania și Gaza) și alte doua vicariate: unul pentru catolicii vorbitori ai limbii ebraice, în număr de aproximativ 1.000, și celălalt pentru migranții și solicitanții de azil, care numără zeci de mii de credincioși.

"Avem catolici din vicariatul evreiesc care activează ca militari în armată, în Gaza, și avem catolici care sunt bombardați în Gaza. Nu este ușor" – a declarat patriarhul latin de Ierusalim, stând de vorbă cu delegația din partea fundației de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă, în timpul vizitei acesteia la Ierusalim.

"Trebuie să lăsăm politica în urmă, trebuie să ne întâlnim și să ne rugăm împreună. Acum, când rănile sângerează, nu este momentul să vorbim despre politică. Recunoașterea chinului celuilalt nu este atât de simplă atunci când cineva suferă”, a mai spus patriarhul Pizzaballa.

Potrivit cardinalului Pizzaballa, soluția nu este reprezentată de o falsă neutralitate, însă este de asemenea important să nu lăsăm ca Biserica să fie absorbită în conflict. "Mi se tot spune că trebuie să fiu neutru. Veniți cu mine în Gaza, vorbiți cu oamenii mei care au pierdut totul, iar apoi spuneți-mi că trebuie să fiu neutru. Această atitudine nu funcționează. Însă, nu putem deveni parte a conflictului politic, militar sau a confruntării. Trebuie să fim o prezență constructivă, dar nu este simplu să găsim calea corectă".

Patriarhia face tot ce poate pentru a ajuta mica comunitate creștină din Gaza, dar situația este atât de instabilă încât este extrem de dificil. Poate dura săptămâni până când ajutoarele ajung în regiune, iar realitatea de pe teren este atât de fluidă, adică instabilă, schimbătoare  de la un moment la altul, încât este inutil să se facă planuri pe termen lung.

"Este foarte dificil să facem ceva pentru viitorul Gazei, dar avem priorități. Toate școlile sunt distruse sau folosite ca adăposturi, iar copiii au pierdut deja un an de studii. Familiile doresc școlarizare pentru copiii lor, de aceea încercăm să introducem în Gaza rulote care să servească drept școli. Cu toate acestea, trebuie să găsim profesori și trebuie să lucrăm cu ceea ce a mai rămas din autoritățile palestiniene" – a explicat cardinalul Pierbattista Pizzaballa, patriarh latin de Ierusalim.

În Cisiordania, cea mai mare rată a șomajului

Contrar a ceea ce crede o mare parte a lumii, Gaza nu reprezintă unica situație de criză din Țara Sfântă. – a explicat cardinalul, spunând: "Toată lumea este concentrată pe Gaza, și pe bună dreptate, deoarece situația este catastrofală, o adevărată crimă. Însă și în Cisiordania situația este dramatică. Majoritatea creștinilor depindeau de turism, iar acum nu mai există posibilitatea de a lucra cu pelerinii, iar cei care lucrau în Israel nu mai au permise de intrare. Asistăm la cea mai mare rată a șomajului din istorie, 78%, în special în rândul creștinilor" – le-a explicat cardinalul Pizzaballa reprezentanților fundației de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă..

Ajutor Bisericii care Suferă sprijină proiecte în Țara Sfântă de mulți ani, dar ajutorul a crescut considerabil după atacurile din 7 octombrie, care au dus la actualul război. Ajutor Bisericii care Suferă a fost una dintre primele organizații care a oferit sprijin Patriarhiei Latine.

Ierusalimul și Țara Sfântă în general sunt locuri dificile pentru a trăi dar sunt totodată locuri minunate, pentru că reprezintă originile creștinismului. Acum, în acest timp de război, când ne confruntăm cu multe provocări, situația este și mai dificilă. Doresc să-mi exprim aprecierea față de fundația de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă și față de toți binefăcătorii săi, pentru că sprijină Biserica noastră astfel încât să poată continua să existe, să-și îndeplinească activitățile pastorale, în ciuda situației de urgență. Această apropiere și prezență concretă printre noi este o binecuvântare, la fel ca și sprijinul și solidaritatea Bisericii universale pentru Biserica Mamă din Ierusalim”, a spus Patriarhul delegației fundației de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă, care a făcut o vizită la Ierusalim între 15 și 19 iulie.

 

 

29 iulie 2024, 08:20